Irene Andreae ~ Keramiek en Glazuur
Home Biografie Keramiek Glazuurconsult Contact

Biografie

Irene Andreae (1947) voltooide de lerarenopleiding Voortgezette Studie Handvaardigheid in 1975 te Amsterdam. Daarna volgde ze de nieuwe eerstegraads MO-B opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te  Amsterdam, die ze in 1979 succesvol afrondde.  Tijdens deze studie specialiseerde zij zich in keramiek, waarbij ze gefascineerd raakte door het zelf samenstellen van glazuren. Na 12 jaar in het middelbaar onderwijs werkzaam te zijn geweest, besloot ze zich verder op de keramiek toe te leggen.

Voor haar keramiek put ze inspiratie uit de natuur: stenen, rotsen, maar vooral ook het strand en de zee: eb en vloed. De essentie hiervan probeert ze te vangen in eenvoudige vormen, meestal  kommen of dekseldozen, die voorzien worden van door haar zelf ontwikkelde glazuren, die een zen-achtige uitstraling hebben. Haar werk doet daarom ook Japans aan.

De dekseldozen zijn een combinatie van keramiek en juthout, waarbij het juthout als handvat wordt toegepast. De schoonheid van dit materiaal, dikwijls grijs verweerd met sporen van het leven in zee of met roestige kromme spijkers fascineert haar en vormt het uitgangspunt voor haar ontwerpen. Het formaat en de kleur ervan bepalen de grootte, de vorm en de bakkleur van de klei. Alles is erop gericht om met deze elementen totale harmonie te bereiken.

Jarenlange experimenten met zelfgemaakte glazuren resulteerden in de verstilde en serene uitstraling, die ze met haar werk wil bereiken. Decoraties worden door haar spaarzaam toegepast en bestaan hooguit uit enkele subtiele lijnen, zoals die ook in de natuur voorkomen. Belangrijk voor haar is dat de uitstraling uit het materiaal zelf komt, waardoor de oermaterie die klei in wezen is, benadrukt wordt.

Door steeds verder te gaan op hetzelfde thema heeft haar werk zich in de laatste jaren verdiept. Verandering van thema zou haar niet dichter bij de essentie brengen. Alles wat ze maakt heeft steeds weer met het voorgaande werk te maken.

Recente exposities:

2019 Kunstlijn haarlem - Chambre d'Amis
2018 Galerie de Pomp - Warmond
  't Regthuys - Nieuwkoop
  Kunstlijn Haarlem - Van Duivenboden Interieur
2017 Rabobank - Haarlem
  Alrijne Ziekenhuis - Leiderdorp
  Kunstlijn Haarlem
2016 Kunstlijn - Haarlem
  Het Oude Raadhuis - Warmond
2015 Clay2Day – Landgoed De Olmenhorst – Lisserbroek
  Keramix – Zoetermeer
  Kunstlijn – Haarlem
2014 Keramix – Zoetermeer
2013 Museummarket – Amsterdam


Copyright: apestaartje Webrooij webdesign  -   Voor meer informatie:  Contact   -   Laatst bijgewerkt: 08.01.2021